Obtineti cea mai buna oferta de creditare imbunatatindu-va scoringul

Scopul principal al unui scoring este de a arata probabilitatea ca un client sa ramburseze suma imprumutata, dobanzile si comisioanele aferente. Cunoasterea elementelor principale care alcatuiesc un scoring de creditare si intelegerea acestora va pot ajuta sa observati cum anumite activitati specifice il pot influenta.

Istoricul platilor – influenteaza scoringul in proportie de 35%

Istoricul platilor este unul dintre cele mai importante elemente in functie de care se calculeaza scoringului de creditare. Este de ajuns sa adunati doar cateva intarzieri la plata ratelor iar scoringul vostru va scadea semnificativ.

Sfatul nostru: Setati plati automate in contul vostru astfel incat sa evitati intarzierile la plata ratelor lunare.

Suma imprumutata – influenteaza scoringul in proportie de 30%

Suma imprumutata este un alt element cheie al scoringului de creditare si se refera la suma totala imprumutata si folosita. Aceasta se calculeaza ca si un raport dintre balanta creditului vostru si limita acestuia. De exemplu, daca ati extras de pe cardul de credit o suma de 1000 de lei iar limita maxima este de 4000 de lei, atunci raportul este de 25%.

Sfatul nostru: Pastrati raportul dintre suma imprumutata si limita maxima undeva sub 50 de procente.

Vechimea creditelor – influenteaza scoringul in proportie de 15%

Vechimea creditelor voastre este calculata in functie de momentul in care v-ati facut primul credit. Este nevoie de cel putin sase luni de zile pentru a imbunatati scoringul vostru. Inchiderea unui card de credit cu vechime poate afecta negativ scoringul vostru.

Sfatul nostru: Nu va inchideti cardurile de credit (in special cele vechi) daca preconizati ca veti aplica pentru un nou imprumut in viitor.

Creditele noi – influenteaza scoringul in proportie de 10%

Faptul ca aplicati pentru diverse credite intr-un timp scurt poate afecta negativ scoringul vostru. Acest lucru poate fi si mai riscant pentru tineri care intampina oricum probleme in a-si construi un scoring puternic. De aceea este important sa ganditi strategic atunci cand doriti sa aplicati pentru un credit nou, deoarece cu siguranta nu doriti ca scoringul vostru sa arate ca sunteti disperati sa imprumutati bani.

Sfatul nostru: Evitati sa aplicati pentru mai multe credite intr-o perioada scurta de timp.

Diversitatea creditelor – influenteaza scoringul in proportie de 10%

Scoringul se refera la toate tipurile de credit: credite de nevoi personale, carduri de credit, credite ipotecare, etc. Ideal este ca in decursul vietii sa fi avut tipuri diferite de credite astfel incat creditorii sa vada si sa fie increzatori ca va puteti administra si organiza bine din punct de vedere financiar.